Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mérföldkőhöz érkezett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet adatközpontja 2017. június 29-én: a könyvtárakban archivált adatok mennyisége átlépte a 200 petabájtot a szalagos adattárolókon - adta - Technológia magazin
részletek »

A Cern adatközpontjában már több mint 200 petabájtnyi adatot tárolnak

Modern világunkban a technológia már része a mindennapjainknak. A Technológia Tutimagazinban a legújabb fejlesztésekről, találmányokról és kutatásokról olvashattok.
Technológia magazin
Itt vagy: Technológia magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A Cern adatközpontjában már több mint 200 petabájtnyi adatot tárolnak
A Cern adatközpontjában már több mint 200 petabájtnyi adatot tárolnak
Mérföldkőhöz érkezett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet adatközpontja 2017. június 29-én: a könyvtárakban archivált adatok mennyisége átlépte a 200 petabájtot a szalagos adattárolókon - adta hírül a CERN honlapja.
A CERN-ben folyó kísérletek adataiból csak a legérdekesebbeket tárolják. Például a nagyhadronütköztetőben (LHC) másodpercenként mintegy egymilliárdszor ütköznek a részecskék, ez másodpercenként egy petabájt (1 petabájt=tíz a tizenötödiken) ütközési adatot generál. Ekkora mennyiségű adatot lehetetlen a jelenlegi számítógéprendszerekkel jegyezni, ezért szűrik őket, és csak a legérdekesebbek kerülnek az adatközpontba. A szűrt LHC adatokat az adatközpontban összegyűjtik, ahol adatrekonstrukciót végeznek, és egy példányt archiválnak hosszú távú őrzésre szalagos adattárolókon.

Még a drasztikus adatcsökkentés ellenére is a CERN adatközpontja naponta egy petabájt adatot dolgoz fel. Így érték el június 29-én a 20 petabájtnyi szalagos adattárolókon állandóan archivált adatot.
Hirdetés

A nagyhadronütköztetőben folyó négy nagy kísérlet páratlanul nagy mennyiségű adatot termel, és hogy a kapott adatokat tárolni tudják a 2013 és 2015 közötti kétéves leállás idején a számítógéprendszert is korszerűsítették, képessé tették az adatközpontot arra, hogy 2016-ban 73 petabájtnyi adattal birkózzon meg, amiből 49 petabájtnyi az LHC-kísérletek eredménye.

Ezek az állandóan archivált adatok azonban csak egy részét teszik ki a CERN adatközpontjában fogadott adatoknak, a többit rendszeresen frissítik és törlik.

A nagyobb adatmennyiség kezeléséhez növelni kellett az adatátvitelt, ami nagyobb hálózati kapacitást igényelt. Február eleje óta egy harmadik 100 gigabit/másodperc sávszélességű optikai hálózat kapcsolja össze a CERN adatközpontját annak távoli kiterjesztett részével, az 1800 kilométerre fekvő, Budapesten lévő Wigner Fizikai Kutatóközponttal.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - CERN, adatközpont, adat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2017-07-15 10:59:40
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü